Jag har länge varit på jakt efter en bra pannlampa för löpning. Då blir man inte besviken när Silvas 2 senaste dyker upp på jobbet. Alert som jag är passade jag genast på att låna hem en Silva Trail Speed Elite och en Silva Exceed X.

Silva Trail Speed Elite Siva Exceed X
Officiell ljusstyrka: 660 Lumen Officiell ljusstyrka: 1300 Lumen
Officiell Batteritid: 2.5h Officiell Batteritid: 1.25h
Pris 2015-10: 2100:- Pris 2015-10: 3100:-
Lampvikt: 62g Lampvikt: 149g
Totalvikt: 189g Totalvikt: 290g
   

 

Den faktiska vikten på lamporna (med batteri) är hög. 189g vs 290g. Exceeden med sina 290g käns tung i handen. Lampan på Exceed känns tung och otymplig. På huvudet är exceeden tung och jag hade svårt att få den att sitta bra. Jag tror den är för tung för att löpa med, kanske funkar det bättre med batteriet på ryggen/höften.

Lampan på Silva Trail Speed Elite käns fjäderlätt jämfört med Exceeden, men när man lägger till batteriet blir det även här ett tungt packet. Pannbandet på Silva Trail Speed Elite är smalare än Exceeden vilket gör att det är svårt att få den att sitta riktigt riktigt stabilt.

Vid kraftfull löpning höll sig Silva Trail Speed Eliten faktiskt på plats. Nån lätt justering behövdes då och då eftersom batteriet tynger ner pannbandet mot öronen, men överlag funkade det bra under det 25min långa testpasset.
Ljusstyrka

På pappret skiljer sig ljusflödet ordentligt mellan lamporna. Exceeden har nästan dubbelt så starkt ljus som Silva Trail Speed Elite med 1300 mot 660 lumen. Frågan är hur stor skillnad är det i verkligheten och hur mycket behövs i spåret?


Exceed X-en har fantastisk ljusbild, det blir som dagsljus de närmaste 30m. Silva Trail Speed Elite lyser upp bra – dagsljusaktigt en 5m men här är det klasskillnad.

Uti i spåret, en kolsvart kväll, duger fungerar dock Silva Trail Speed Elite riktigt bra. Den lyser upp dom närmaste 5-10m så att man ser riktigt bra och det går att springa för fullt.

Silva Trail Speed Elite fungerar bra i skogsstigar och löpspår. För nattorientering kan den vara lite svag då räckvidden är begränsad, men har man en stig att springa på är den riktigt bra. Springer man mest slätt: på parkvägen eller asfalt kan man nöja sig en ännu billigare (och lättare) lampa. Eller om så kör man Silva Trail Speed Elite på lägsta effekt så batteriet räcker i 10h – Långpass!