En veckas träningsvärk var inte den bästa uppladdningen inför ett lopp, inte kände jag mig särskilt pigg på morgonen innan start. Hade varit orolig I magen under flera dar men blev övertalad att tävla ändå.

Det var regnigt och kallt så jag körde uppvärmning inomhus på löpband (vilken lyx) och tog bilen till start.

Vid starten var det måga som rusade, jag höll ca 4 min/km men måste varit ca 20a vid första backen – Uppsala åsen. På väg upp förstod jag att en bra tid var en omöjlighet så jag tänkte att mallet borde vara att placer mig batter än ifjol (14e). På vägen ner för backen började några orutinerade tröttna och jag gjorde snabbt manga placeringar och lade mig runt 10a vid 3km (ca 13:10). Här sprang jag mig upp till en 9e plats bakom en grupp med en tjej. Jag tänkte att jag kan ju inte få stryk av en tjej så jag tryckte på lite och sprang om, och ifrån, gruppen. Helt plötsligt var jag 5a. Vid 4km hade jag kontakt (ca 50m) med 2 löpare framför. Avståndet fram höll jag till 5km (21m 35s). Här market jag att de 2 tätlöparna var långt före (1m 20s), men jag hade chans på 3e plats. Vid stigningen runt 6km kom jag ifatt, låg bakom i några hundra meter innan jag höjde tempot och drog iväg. Vaderna var riktigt trötta men jag kunde kontrollera andningen. Under de sista 3km höll jag ca 4:10 tempo, ganska spänd löpning då jag var rädd att nån skulle komma bakifrån med en långspurt. Hade inte mycket spänst i vaderna men genom att öka stegfrekvensen lyckades jag hålla uppe farten hela vägen in för en sluttid på 42:40. 21:05 på andra halvan är jag ganska nöjd med då varken gyttja eller regn är särskilt bar för snabba tider..

Att ta en tredjeplats hade jag inte en drömt om, och det käns ganska bra att jag lät mig övertalas och stalled upp i loppet 🙂

 

3a